Veelgestelde vragen
Kies een onderwerp
Hoe kan ik me inschrijven?
Als u zich wilt inschrijven voor een opleiding gaat u naar de pagina van de betreffende opleiding. Klik hier op de groene inschrijfknop en selecteer de gewenste data. Als er nog geen datum bekend is, kunt u zich 'alvast inschrijven'. U ontvangt dan van ons informatie over de eerstvolgende datum.
Hoe kan ik me inschrijven via MIJN SPO?
Naast het inschrijven via de website kunt u zich ook inschrijven via MIJN SPO. Het voordeel is dat u hier minder persoonlijke gegevens hoeft in te vullen omdat deze al bij ons bekend zijn. Via ‘mijn routekaart’ kunt u de opleiding of het examen selecteren waarvoor u zich wilt inschrijven.
Hoe kan ik me inschrijven voor een module op niveau A of B?
Als u een A- of een B-module wilt volgen van de Governance Leerlijn start u met een intake. Op basis van deze persoonlijke intake stellen wij samen met u een leertraject vast dat volledig is afgestemd op uw situatie. Welke modules u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds. U krijgt die leerstof aangeboden die voor u noodzakelijk en relevant is. Voor lesstof die u al beheerst, is een vrijstelling mogelijk.
Is mijn inschrijving goed ontvangen en verwerkt?
Nadat u zich heeft ingeschreven via het inschrijfformulier op de website van SPO Nyenrode ziet u na uw inschrijving een bevestigingspagina. Binnen drie werkdagen ontvangt u ook een schriftelijke bevestiging van uw inschrijving. Alle inschrijvingen worden behandeld op volgorde van ontvangst. Mocht de opleiding waarvoor u zich wilt inschrijven vol zijn, dan nemen wij contact met u op om alternatieven te bespreken.
Ontvang ik een bevestiging van mijn inschrijving?
Na uw aanmelding via de website van SPO Nyenrode ontvangt u binnen drie werkdagen een bevestiging per e-mail.
Waar vind ik de Algemene voorwaarden?
Deze kunt u vinden onderaan de pagina.
Hoe kan ik mijn inschrijving annuleren?
Annuleren van een opleiding is uitsluitend schriftelijk mogelijk. Tot drie weken voor aanvang van de opleiding brengt SPO Nyenrode 10% van het cursusgeld in rekening. Tot één week voor aanvang van de opleiding brengt SPO Nyenrode 50% van het cursusgeld in rekening. Na die datum wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Vanzelfsprekend kan een plaatsvervanger aangemeld worden. Het verplaatsen van een inschrijving naar een andere of volgende cursusgroep wordt aangemerkt als annulering en door SPO Nyenrode als zodanig behandeld. De annuleringsregeling is ook van toepassing op de examens. Tussentijds annuleren bij meerdaagse opleidingen is niet mogelijk. Er wordt geen cursusgeld gerestitueerd. De deelnemers heeft het (wettelijk) recht om binnen 14 dagen te annuleren.
Hoe kan ik inloggen in MIJN SPO?
Ga naar www.spo.nl/mijn en log in met uw persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord.
Hoe kom ik aan mijn inloggegevens?
Als u voor het eerst een opleiding bij ons volgt, ontvangt u van ons een e-mail met daarin een link om uw wachtwoord in te stellen. Uw gebruikersnaam is het e-mailadres dat bij ons bekend is.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?
U kunt een nieuw wachtwoord aanvragen via de link: https://www.spo.nl/wachtwoord-vergeten. Lukt dit niet dan kunt u bellen met (070) 427 66 55 of mail naar info-spo@nyenrode.nl. U ontvangt dan nieuwe inloggegevens.
Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?
U kunt het wachtwoord veranderen als u bent ingelogd in MIJN SPO. Klik dan eerst op ‘mijn account’. Vervolgens ziet u daar de optie om uw wachtwoord te wijzigen. Bent u uw wachtwoord vergeten vraag dan een nieuwe aan via: https://www.spo.nl/wachtwoord-vergeten
Ik krijg een foutmelding bij het inloggen. Wat nu?
Als u de melding krijgt dat uw e-mailadres onbekend is, kunt u op werkdagen bellen met (070) 427 66 55 of een mail sturen naar info-spo@nyenrode.nl. Wij lossen het probleem dan voor u op.
Wat is het verschil tussen MIJN SPO en de online leeromgeving?
In MIJN SPO vindt u een overzicht van de opleidingen en examens waarvoor u staat ingeschreven. Ook vindt u hier een overzicht van de opleidingen die u eerder bij SPO Nyenrode volgde. Daarnaast vindt u hier persoonlijke documenten, nieuwsberichten en actualiteiten. Als er aan uw opleiding een online leeromgeving is gekoppeld, kunt daar aan de slag met de leerstof van de opleiding en het maken van opdrachten. Daarnaast is er ruimte voor discussies met medecursisten en kunt u vragen stellen aan de begeleiders van de opleiding.
Hoe kan ik zien welke opleidingen ik eerder bij SPO Nyenrode volgde?
Klik in MIJN SPO op ‘mijn routekaart’. U krijgt dan een overzicht van de opleidingen die u eerder bij SPO volgde.
Wanneer is het lesmateriaal van mijn opleiding beschikbaar?
Is er aan uw opleiding een online leeromgeving gekoppeld? Dan staat het lesmateriaal voor aanvang van de bijeenkomst klaar in de online leeromgeving op Mijn SPO. De datum waarop de online leeromgeving beschikbaar is vind u bij de opleiding die u gaat volgen. Kunt u deze datum niet vinden? Mail dan naar info-spo@nyenrode.nl onder vermelding van uw opleiding.
Waar vind ik het lesmateriaal?
Informatie die u nodig heeft voor uw opleiding vindt u in de online leeromgeving op Mijn SPO. Zo bent u per bijeenkomst verzekerd van actuele informatie. U kunt de informatie downloaden op uw laptop of tablet die u meeneemt naar de les. Als er geen online leeromgeving is gekoppeld aan uw opleiding, dan krijgt u het lesmateriaal toegestuurd. Overige informatie zoals het programma en presentaties kunt u terugvinden in Mijn SPO.
Hoe kan ik mij inschrijven voor een examenonderdeel?
Als u zich wilt inschrijven voor het examen klikt u op de inschrijfbutton bij het betreffende examen. U kunt hier selecteren voor welk examen u zich wilt inschrijven en voor welke examenonderdelen.
Tot wanneer kan ik mij inschrijven voor een examenonderdeel?
U kunt zich tot vier weken voor een examenonderdeel aanmelden. Wilt u zich inschrijven, maar is deze termijn al verstreken, neem dan contact op met het Examenbureau via (070) 427 66 55 of stuur een e-mail naar info-spo@nyenrode.nl.
Wanneer krijg ik een bevestiging van mijn inschrijving?
Na uw inschrijving krijgt u binnen drie werkdagen per e-mail een bevestiging van uw inschrijving toegestuurd.
Wanneer krijg ik een uitnodiging van mijn inschrijving?
U krijgt twee weken voor het schriftelijk examen per e-mail een uitnodiging toegestuurd. Hierin staan plaats, aanvangstijd en andere praktische informatie met betrekking tot het examen vermeld.
Hoe vaak kan ik mij inschrijven voor een examenonderdeel?
Het aantal examenmogelijkheden is onbeperkt. Dit geldt zowel voor het schriftelijk examen als voor de overige examenonderdelen. Als u één of meer examenonderdelen wilt herkansen, moet u zich hiervoor opnieuw inschrijven. De kosten worden dan opnieuw in rekening gebracht. De behaalde cijfers blijven twee jaar geldig. Deze periode van twee jaar vangt aan op de datum waarop het cijfer voor het eerst aan je is medegedeeld.
Ik heb geen opleiding gevolgd bij SPO Nyenrode. Kan ik toch examen doen?
Ja, u kunt zich inschrijven voor een examen, maar de kans dat u slaagt is zeer klein. De examens van SPO Nyenrode zijn volledig afgestemd op de functieprofielen in de pensioenbranche. In de opleiding worden cursisten zorgvuldig voorbereid op de wijze van examinering. SPO Nyenrode verstrekt geen lesmateriaal. Het lesmateriaal maakt deel uit van de opleiding. Wilt u zich desondanks toch inschrijven voor een examen dan kunt u opnemen met het Examenbureau via 070 427 66 55 of een e-mail sturen naar info-spo@nyenrode.nl.
Wat moet ik meenemen naar het schriftelijk examen?
U moet de volgende zaken in ieder geval meenemen naar het examen:
1. Een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Geen kopie daarvan.
2. Twee zwart of blauw schrijvende ballpoints
3. Een simpele rekenmachine die kan machtsverheffen. Andere apparaten, zoals een mobiele telefoon, PDA, een rekenmachine met voorprogrammeerbare functies, een tablet of smartwatch zijn niet toegestaan.
Mag ik de Kleine Gids of andere boeken meenemen naar het examen?
Nee, het is niet toegestaan om De Kleine Gids of andere boeken tijdens het examen te gebruiken.
Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?
U kunt zich afmelden voor het schriftelijk examen door een mail te sturen naar de Examencommissie van SPO Nyenrode. Op de annulering van uw deelname aan het schriftelijk examen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit betekent dat er annuleringskosten in rekening gebracht worden. Examengeld wordt niet gerestitueerd. Mail ons op info-spo@nyenrode.nl.
Kan ik verlenging van examentijd aanvragen?
U kunt een verzoek tot verlenging van de examentijd aanvragen door een mail te sturen naar de Examencommissie van SPO Nyenrode. Hierin vermeldt u wat de reden is van uw verzoek. U moet uw verzoek ondersteunen met een bewijs (bijvoorbeeld een doktersverklaring of een dyslexieverklaring). Uw verzoek moet uiterlijk zes weken voor het afleggen van het examen zijn ingediend. Wanneer uw verzoek wordt toegewezen, krijgt u een half uur langer de tijd om het examen te maken. U legt het examen dan af op het kantoor van SPO in Den Haag. Mail ons op info-spo@nyenrode.nl.
Kan ik nieuw lesmateriaal opvragen voor mijn herkansing van het schriftelijk examen?
Nee, SPO Nyenrode stelt geen lesmateriaal ter beschikking voor de herkansing van het schriftelijk examen. De examenkandidaat is er zelf verantwoordelijk voor dat hij op de hoogte is van de laatste lesstof die kan worden geëxamineerd.
Wat moet ik doen als ik ziek ben op de dag van het examen?
Als u ziek bent op de dag van het examen en daardoor niet aan het examen kunt deelnemen, kunt u dit aan ons doorgeven door een mail te sturen naar de Examencommissie. M: info-spo@nyenrode.nl. Als u niet bij het examen aanwezig bent – om welke reden dan ook – wordt dit als een annulering beschouwd en worden annuleringskosten in rekening gebracht. Betaalde examenkosten worden ook niet terugbetaald. Zie algemene voorwaarden.
Wat als ik te laat ben voor het schriftelijk examen?
Als u te laat bent voor het schriftelijk examen, kunt u telefonisch contact opnemen met SPO Nyenrode. T: 070 427 66 55. Wij zullen de surveillanten die bij het examen aanwezig zijn op de hoogte stellen van het feit dat u later aanwezig zult zijn. Bij aankomst mag u de examenzaal dan alleen nog ingaan indien geen van de andere kandidaten de zaal al verlaten heeft.
Wanneer mag ik de examenzaal verlaten?
Als u klaar bent met het examen, mag u tot een halfuur voor het einde van het examen de examenzaal verlaten. Als het laatste halfuur van het examen is ingegaan, mag u de zaal niet meer verlaten.
Mag ik het examen meenemen?
Nee, al het examenmateriaal blijft in het bezit van SPO Nyenrode. U mag het niet meenemen. Het is ook niet toegestaan om de antwoorden over te schrijven of te fotograferen.
Ik heb een klacht over het examen. Waar ik kan ik deze klacht indienen?
Als u een klacht heeft over het examen of over het verloop van het examen, kunt u uw klacht indienen door een mail te sturen naar de Examencommissie (info-spo@nyenrode.nl). Klachten kunnen betrekking hebben op de vraagstelling, onjuiste inhoud of omstandigheden tijdens het examen die het verloop ervan hebben kunnen beïnvloeden. Uw klacht moet binnen zeven dagen na afloop van het examen zijn ingediend. Wordt de klacht later ingediend, dan zal de Examencommissie deze niet meer in behandeling nemen. U krijgt uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van uw klacht een reactie van de examencommissie.
Mag ik mijn overige examenonderdeel samen met iemand maken?
Naast het schriftelijk examen kan een SPO Nyenrode examen bestaan uit een overig examenonderdeel, zoals een praktijkopdracht of een essay. Dit examenonderdeel moet u individueel maken.
Ik wil graag uitstel aanvragen voor het inleveren van mijn essay/praktijkopdracht. Kan dat?
Als u zich heeft ingeschreven voor de praktijkopdracht, het essay, de integratiecase of de beleidsnotitie, dan gelden de algemene voorwaarden van SPO Nyenrode. Als u na inschrijving uitstel wilt voor uw examenopdracht of uw examenopdracht niet wilt maken, dan kunt u uw inschrijving annuleren. Een annulering brengt echter wel kosten met zich mee. U kunt zich afmelden door een mail te sturen naar de examencommissie (info-spo@nyenrode.nl). Mocht u later weer willen deelnemen dan moet u zich opnieuw inschrijven.
Wanneer ontvang ik het resultaat van mijn examen?
De beoordeling van een schriftelijk examen duurt maximaal acht weken. In de praktijk is de periode van acht weken om een examen te beoordelen gelukkig niet altijd nodig. Dat hangt bijvoorbeeld samen met het soort examen. Het kan ook zijn dat u tegelijkertijd examen deed met cursisten van een andere opleiding. In dat geval krijgt u de uitslag op hetzelfde moment als alle andere cursisten van uw opleiding.
Wachten op de uitslag is een spannende periode. Toch is er tijd nodig om de beoordeling van het examen objectief en zorgvuldig te laten verlopen. Wat gebeurt er precies nadat u het examen hebt ingeleverd?
1. De dag na het examen worden alle examens gecontroleerd en gekopieerd. De originele examens worden veilig bewaard.
De kopieën gaan naar twee beoordelaars. Zij beoordelen onafhankelijk van elkaar elk examen.
2. De eerste resultaten worden verwerkt in een datasysteem, gecontroleerd en geanalyseerd door de Examenmanager.
Zijn vragen te moeilijk of te makkelijk? Komen bepaalde fouten vaker voor? Dan vindt een derde beoordeling plaats
3. Examens van kandidaten die op de grens van slagen en zakken zitten, worden altijd door een derde beoordelaar nagekeken
4. De resultaten gaan naar de Examencommissie.
De Examencommissie analyseert alle gegevens en stelt de definitieve resultaten en eventuele compensatie vast
5. De cijfers worden ingevoerd in ons administratiesysteem.
Alle uitslagen worden nog eens extra gecontroleerd
6. Pas als alle examens volledig gecontroleerd en verwerkt zijn, verschijnen de resultaten in Mijn SPO.
U ontvangt een e-mail dat het examenresultaat in MIJN SPO voor u klaar staat.
Iedereen van dezelfde opleiding krijgt op hetzelfde moment de uitslag. Uitslagen worden niet telefonisch verstrekt.
7. Enkele weken nadat de uitslag bekend is, ontvangt u het diploma.
Wanneer ben ik geslaagd voor het examen?
Een SPO Nyenrode examen is meestal opgebouwd uit meerdere examenonderdelen. De Opleiding Collectieve Pensioenen wordt bijvoorbeeld afgesloten met een schriftelijk examen en een praktijkopdracht. U bent geslaagd voor het examen als uw eindcijfer een 5,5 of hoger is. Bestaat het examen uit meerdere onderdelen, dan dient elk examenonderdeel te worden afgesloten met ten minste een 5,0. Heeft u bijvoorbeeld voor het schriftelijk examen een 7,5 behaald, maar voor het overige examenonderdeel een 4,9, dan bent u niet geslaagd. U voldoet dan niet aan de eis dat voor elk onderdeel ten minste een 5,0 is behaald.
Bent u geslaagd voor het examen? Dan krijgt u het diploma toegestuurd. Bent u niet geslaagd, dan kunt u één of meerdere examenonderdelen herkansen. Op de pagina examens kunt u per examen zien hoe het examen is opgebouwd en hoe zwaar de afzonderlijke examenonderdelen meewegen in het eindcijfer. Ook kunt u alles terugvinden in het examenreglement.
Wanneer ontvang ik mijn diploma?
U ontvangt uw diploma uiterlijk 8 weken nadat de resultaten bekend zijn gemaakt.
Kan ik het door mij gemaakte examen inzien?
Ja, als u een examenuitslag van minimaal een 4,0 heeft kunt u tot twee weken na het ontvangen van uw examenresultaat een verzoek indienen om uw examen in te zien. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar info-spo@nyenrode.nl. Inzage is individueel en vindt plaats binnen vier weken na het indienen van het verzoek. Dit gebeurt op het kantoor van SPO Nyenrode in Den Haag en duurt maximaal een uur. Wanneer er een verzoek is ingediend voor inzage in het schriftelijk examen en het overig examenonderdeel, bedraagt de inzageduur 1,5 uur voor beide examenonderdelen.
Ik ben het niet eens met het behaalde resultaat. Kan ik bezwaar maken?
Na inzage van het examen kunt u uitsluitend schriftelijk (ook via de mail) een bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie. Bezwaarschriften met betrekking tot het examen dienen uiterlijk twee weken na inzage van het examen in het bezit te zijn van de Examencommissie. Als twee weken na inzage van het examen geen bezwaarschrift is ingediend, staat de uitslag van het examen definitief vast.
Om voor behandeling in aanmerking te komen moet het bezwaarschrift vakinhoudelijk beargumenteerd zijn en betrekking hebben op één of meer vragen of gedeeltes daarvan uit het examen. Alleen de vragen die beargumenteerd worden in het bezwaarschrift komen voor een eventuele herbeoordeling in aanmerking. De Examencommissie beslist of de argumentatie voldoende is. U krijgt binnen een maand na ontvangst de beslissing op uw bezwaarschrift schriftelijk toegestuurd.
Kan ik in beroep gaan tegen de beslissing op mijn bezwaarschrift?
Als u het niet eens bent met de beslissing van de Examencommissie op het bezwaarschrift, kunt u een beroep indienen bij het College van Beroep van de Examenkamer. Dit is de onafhankelijke toezichthouder op de examens van SPO Nyenrode. De Examenkamer behandelt alleen beroepschriften met betrekking tot het schriftelijk examen. De overige examenonderdelen vallen buiten de beroepsprocedure van de Examenkamer.
Een beroepschrift dient uiterlijk zes weken na dagtekening van de beslissing op het bezwaarschrift te worden ingediend bij de Examenkamer. Voor verdere informatie over het indienen van een beroepschrift, zie de website van de Examenkamer: www.examenkamer.nl.
Ik ben mijn diploma kwijt. Kan ik een nieuw diploma opvragen?
Als u uw diploma bent kwijtgeraakt kunt u een mail sturen naar info-spo@nyenrode.nl met daarin uw verzoek voor een kopie diploma. Wij bewaren geen kopieën van diploma's, waardoor wij naar aanleiding van uw verzoek een nieuw diploma moeten aanmaken. De kosten voor een kopie diploma zijn € 160,00.
Hoe weet ik welke opleiding bij mij past?
Soms is het lastig om te bepalen welke opleiding u het beste kunt volgen. Wij helpen u hier graag bij. U kunt bellen met onze adviseurs op (070) 427 66 55 of een mail sturen naar info-spo@nyenrode.nl. Onze adviseurs helpen u bij het maken van de juiste keuze.
Hoe wordt de kwaliteit van de SPO Nyenrode-opleidingen gewaarborgd?
SPO Nyenrode heeft een verantwoordelijke taak gekregen van de pensioenfondsen en hun uitvoerders. Deze opdracht is: 'Zorg dat iedereen in onze sector tegen marktconforme voorwaarden de voor hem of haar noodzakelijke deskundigheid kan verwerven. En doe dat goed.' Kwaliteit staat daarom hoog in ons vaandel. Om deze kwaliteit te borgen, werken wij met verschillende partijen:
- Onafhankelijke Examencommissie: bewaakt de kwaliteit van de examens en houdt toezicht op het examenproces
- Examenkamer: onafhankelijk en extern toezicht op de kwaliteit en onafhankelijkheid van de examens
- CRKBO: kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs
- SPEN: certificering van de bestuurdersopleidingen op basis van de deskundigheidseisen voor pensioenfondsbestuurders.
Wie zijn de partners van SPO Nyenrode?
SPO Nyenrode werkt samen met een aantal organisaties om een optimale bijdrage te kunnen leveren aan de verdere professionalisering en kennisontwikkeling van de pensioensector.
Samenwerkingspartners
- Erasmus School of Accounting and Assurance (academisch vervolg op de Governance Leergang van SPO Nyenrode)
- Pensioenfederatie
- Nationaal Register
Overige samenwerkingen
- Pensioen Bestuur & Management (PBM) (kennisontwikkeling van pensioenfondsbestuurders)
- SPO - Nyenrode Business Universiteit
- WTC Den Haag, 24e etage
- info-spo@nyenrode.nl
- (070) 427 66 55