Evelyn de Waal (AZL) wint SPO Essayprijs 2020
Vakjury geeft aanmoedigingsprijs aan Melvyn Sahertian (APG)
Nederland is momenteel in de greep van het coronavirus. Maar de SPO Essayprijs gaat door! Een onafhankelijke vakjury benoemde Evelyn de Waal van AZL tot winnaar van de felbegeerde prijs. “Haar essay biedt goede inzichten en nuttige discussie”, luidt het oordeel. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs, gewonnen door Melvyn Sahertian van APG.
De onafhankelijke vakjury bestaat uit Emilie Schols van Schols & De Lange, Guus Wouters van PMT en Ellen van Amersfoort van PME. Blind beoordeelden zij de 6 genomineerde essays die het sluitstuk vormen van de Leergang Collectieve Pensioenen en de Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen. Waar de jury vooral op heeft gelet? Praktische toepasbaarheid, actualiteit, vernieuwende inzichten, persoonlijke visie en onderbouwing. Zaken waar het essay ‘De valkuil van de default’ van De Waal prima aan voldeed.
Veilige optie als default
In haar essay pleit De Waal voor nog betere hulp bij pensioenkeuzes in de vorm van een veilige default-optie. Vooral als het gaat om onomkeerbare beslissingen. Ze vertelt: “Een goede vriendin van mijn collega overleed op jonge leeftijd. Op haar sterfbed dacht ze dat alles goed geregeld was. Maar een maand later kreeg haar man een brief van het pensioenfonds met de mededeling dat er geen partnerpensioen zou zijn. Ze bleek in de jaren ’90 niet gereageerd te hebben op een brief waarin stond dat het partnerpensioen niet langer deel uitmaakte van haar pensioen, tenzij ze zich meldde. Dit verhaal is gelukkig een uitzondering. Maar de manier waarop deze keuze tot stand kwam niet. Ga er daarom in de pensioencommunicatie vanuit dat brieven niet goed gelezen worden. Moet er een keuze gemaakt worden? Bied dan de veilige optie als default.”
“Het is een goed en actueel verhaal met een duidelijke probleemstelling. Het stuk biedt goede inzichten en discussie. Wat voor de hand ligt, is niet altijd de beste oplossing”, aldus de jury. “Er wordt een metafoor ingezet en het is persoonlijk gemaakt. Dat maakt het een aansprekend en prettig leesbaar verhaal. Het stuk heeft een goede opbouw, met duidelijke kop en staart. En de columnachtige structuur van het essay maakt het zeer plezierig om te lezen. Wellicht kan het wel als column ingediend worden bij Het Financieele Dagblad?”
Aanmoedigingsprijs voor eyeopener
Daarnaast was de jury onder de indruk van het essay ‘Het UPO verplicht versturen. Waarom?’ van Melvyn Sahertian. Hij wint daarom dit jaar de aanmoedigingsprijs. In zijn essay legt Sahertian uit dat een online, actueel pensioenoverzicht waardevoller is dan een verplicht uniform pensioenoverzicht. De jury: “Het is een eyeopener, hij zegt iets heel goeds. Er is teveel informatie op verschillende plekken. Waarom zouden we dat niet op één online plek verzamelen? Natuurlijk moet het dan wel breder neergezet worden en de voor- en nadelen moeten nog goed worden uitgewerkt. Maar denken vanuit de consument is belangrijk. Zijn essay biedt een verfrissende blik en we vinden het stoer dat hij met zijn verhaal zijn eigen functie als campagneleider UPO durft te ondermijnen.” Lees hier het essay van Melvyn.
Over het essay
Het essay is hét sluitstuk van de Leergang Collectieve Pensioenen en de Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen. Cursisten worden erdoor gestimuleerd zich te verdiepen in een actueel pensioenonderwerp, een mening te vormen en daar helder over te schrijven. Zes genomineerden streden met hun essay om de SPO Essayprijs 2020.