De impact van het nieuwe pensioenstelsel voor werkgevers
De Wet Toekomst Pensioenen is het sluitstuk van de jarenlange gesprekken voor een modernisering van ons pensioenstelsel. Maar de wet is tegelijkertijd voor werkgevers het begin om in de komende jaren ook alle pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wet. In samenwerking met VNO-NCW & MKB-Nederland is een opleiding ontworpen specifiek voor werkgevers die in de arbeidsvoorwaardelijke fase aan de slag moeten met het nieuwe pensioen. Wij gingen in gesprek over dit programma met Jurre de Haan, beleidssecretaris bij VNO-NCW en MKB-Nederland.
Jurre de Haan: “De leden van VNO-NCW en MKB-Nederland gaan de komende jaren alle pensioenregelingen aanpassen aan de nieuwe wet. Een hele klus. Vanuit VNO-NCW en MKB-Nederland willen wij onze leden activeren en informeren om deze overgang naar het nieuwe stelsel zo goed mogelijk te maken. Dit doen we met een voorlichtingscampagne onder de noemer ‘Het Nieuwe Pensioen’. Binnen deze campagne valt het opleidingsprogramma dat we samen met SPO-Nyenrode organiseren. We willen werkgevers de mogelijkheid bieden zich net iets dieper in de materie vast te bijten en ook onderling ervaringen te delen over de implementatie van de WTP.”
Het nieuwe pensioenstelsel vanuit de ogen van de werkgever
Jurre: “De opleiding is gericht op werkgevers die in de arbeidsvoorwaardelijke fase aan de slag moeten met het nieuwe pensioen. Hoe pak je het proces met alle verschillende stakeholders aan en hoe kom je tot een kostenneutrale transitie, zijn bijvoorbeeld belangrijke vragen voor werkgevers.
De doelgroep van SPO richt zich normaal op pensioenfondsen maar dit vraagstuk vraagt om net een andere insteek. De inhoud is wel afgeleid van het bestaande SPO-programma over het nieuwe pensioenstelsel. Samen met SPO hebben we bekeken welke vraagstukken voor onze aangesloten branches en ondernemingen het meest relevant zijn en die zijn teruggekomen in het programma. Samen met SPO-Nyenrode hebben we een programma opgezet met een beproefde opleidingsstructuur, duidelijke processen en goede docenten.”
Samen succesvol stappen zetten naar het nieuwe pensioenstelsel
Jurre: ”In 2022 bestond het programma uit een set van 2 modules. Als eerste een dag opleiding waarin de Wet toekomst pensioenen centraal staat. Gevolgd door een dagdeel waarin de focus ligt op de Governance. Onze leden waarderen de opleidingsmodules. We horen van hen goede ervaringen. En dat is waar het ons om gaat, dat onze leden, succesvol stappen kunnen zetten in de transitie naar het nieuwe stelsel. In 2023 actualiseren we daarom de modules Wet toekomst pensioenen en Governance en breiden we de opleidingen uit met verdiepingssessies ‘keuzes in de regelingen’ en ‘evenwichtige transitie’.
Omdat de deelnemers aan het programma het leren van elkaar en het contact met elkaar nuttig vinden, organiseren we in oktober 2023 een terugkomdag speciaal voor al onze leden die hebben meegedaan aan één of meer van de modules in 2022 en 2023. Voor de opleidingen stellen we ons ‘clubhuis’, de Malietoren, graag open voor onze leden.”
Ervaren docenten uit de praktijk
Jurre: “Stef Vermeulen, master actuaris bij PGGM, verzorgt met veel enthousiasme duidelijk en gedegen de module Wet toekomst pensioenen. Hij wordt zeer goed gewaardeerd door de cursisten en speelt soepel in op de praktijk van de deelnemers, die soms zeer divers is. Raimond Schikhof, directeur pensioenzaken bij Randstad Groep Nederland, geeft de module Governance. Hij schakelt met de stof die Stef op de eerste dag behandelt en betrekt de cursisten met volop casuïstiek concreet bij de voor hen belangrijkste rollen en verantwoordelijkheden. Met beide hebben we overigens ook een superleuke podcast opgenomen waarin ze hun kennis delen. Beluister deze podcasts hier. “
Heeft u ook interesse in een maatwerkopleiding?
Heeft uw pensioenfonds ook behoefte aan meer verdieping op het niet pensioenstelsel? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag met u de mogelijkheden voor een maatwerkprogramma bij uw fonds.