Wendbaar door mentale kracht
Wendbaar en flexibel inspelen op de razendsnel veranderende omstandigheden in ons pensioenlandschap.
Wendbaar en flexibel inspelen op de razendsnel veranderende omstandigheden in ons pensioenlandschap. Hoe houd je het hoofd koel en blijf je goed presteren bij al die veranderingen? SPO geeft samen met sportpsycholoog Rico Schuijers een kijkje in de keuken van de sportwereld. De pensioenwereld kan veel van topsport opsteken, zo blijkt al snel.
Sportpsycholoog Rico Schuijers heeft jarenlange ervaring in het coachen en begeleiden van topsporters voor onder meer de Olympische Spelen. Maar hij traint daarnaast ook politie, luchtmacht en luchtverkeersleiding in het omgaan met stress. Hij is weliswaar geen expert op het gebied van pensioen, maar ziet in de pensioenwereld vergelijkbare omstandigheden: hoge werkdruk en veel veranderingen.
Hoe kun je optimaal presteren? Door kennis en vaardigheden te combineren met mentale kracht
Rico Schuijers
Laten zien wat je kunt
“Mentale kracht is laten zien wat je kunt, onder alle omstandigheden. Een topprestatie leveren, ook al sta je onder druk”, verklaart Schuijers. Samen met je kennis en vaardigheden zorgt mentale kracht ervoor dat je optimaal kunt presteren. Wendbaar zijn en blijven, kunnen omgaan met wat er op je af komt, draagt bij aan je duurzame inzetbaarheid. Bekijk in het filmpje hieronder de vier schakels van mentale kracht.
“Wie motivatie, spanningsregulatie, concentratie en zelfvertrouwen weet te combineren met visualisatie komt een heel eind, want what you see is what you get. Wat je wilt bereiken, moet je goed visualiseren. Maar ook: wat moet je nu doen om daar te komen?”
Focus en concentratie voor een topprestatie
Gedachten zijn cruciaal om de juiste focus en concentratie te bereiken en tot een optimale prestatie te komen. De Duitse sportpsycholoog Eberspächer ontwikkelde daarvoor zes aandachtscirkels. Bekijk in het filmpje hoe aandachtscirkels werken.
Bos of Febo-muur
Om optimaal te kunnen presteren zijn er verschillende uitdagingen. Zo weten we vanuit de wetenschappelijke handelingstheorie dat de persoon, taak én omgeving van invloed zijn op de handeling. Wie honger heeft in het bos doet iets anders dan wanneer hij voor de Febo-muur staat. Hoe de handelingstheorie in z’n werk gaat, zie je in het filmpje hieronder.
“Ook persoonlijke eigenschappen zijn uiteraard van invloed”, zegt Schuijers. “Ben je extravert of introvert? En ben je gestructureerd, netjes en op tijd? Of flexibel, slordiger en op het laatste moment? Wat zijn kortom je natuurlijke voorkeuren? Door te weten waar die liggen, weet je waar je mee kunt werken. En hoe je je onder druk gedraagt. Wie introvert en gestructureerd is, is goed in details. Maar heeft als valkuil check, check, check te blijven doen. Sommige fouten kun je puur verklaren door op het verkeerde moment op het verkeerde te letten. Jouw type bepaalt jouw focus.”
Continu leren en ontwikkelen als team
Een team bestaat uit verschillende personen en dus eigenschappen bij elkaar. Schuijers benadrukt dat het geolied laten verlopen van een teamprestatie daarom maar liefst 11 belangrijke stappen vraagt. “Eerst moet je je bewust zijn van je eigen voorkeuren en kennis van jezelf hebben. Dan afweten van de voorkeuren van anderen. En vervolgens de onderlinge verschillen zien. Daarna komt acceptatie van jezelf. Van anderen. En van de verschillen. Pas dan is er echt contact, communicatie, respect en vertrouwen mogelijk om vervolgens te kunnen komen tot teambuilding, teamgeest en synergie.”
Blijven presteren onder alle omstandigheden vraagt om continu leren en ontwikkelen. “Wie blijft ontwikkelen kan tijdig en adequaat omgaan met veranderingen. Kortom, learning agility en een growth mindset. Blijven leren van ervaringen is cruciaal om met de continu veranderende omstandigheden in de pensioenwereld om te gaan.”