Zelfevaluatie voor pensioenfondsen

  • Maatwerk

Zelfevaluatie voor pensioenfondsen

Het pensioenfondsbestuur, intern toezicht en belanghebbendenorgaan moet jaarlijks een zelfevaluatie uitvoeren om op het eigen functioneren te reflecteren. Ook van het verantwoordingsorgaan wordt verwacht dat zij regelmatig haar eigen functioneren evalueert.

Steeds meer besturen en gremia rond het bestuur kiezen ervoor om de zelfevaluatie te laten begeleiden door SPO. Een externe blik draagt bij aan de effectiviteit. Het gestructureerd en gezamenlijk stilstaan bij de ontwikkeling van individuele bestuurders en het bestuur als geheel, leidt tot inzichten waarmee het functioneren verder verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld door vergaderingen efficiënter in te richten of besluitvorming effectiever te organiseren.

Maatwerk

Verschillende pensioenfondsen hebben behoefte aan verschillende vormen van zelfevaluatie.
Van zeer beknopt tot zeer uitgebreid. Daarom is een zelfevaluatie altijd maatwerk. Voor een geslaagde zelfevaluatie is het belangrijk dat u vooraf een concreet doel formuleert. Dat is de basis waarop wij voor u de evaluatie inrichten.

Bij de zelfevaluatie gebruiken we een combinatie van verschillende methodieken: een korte vragenlijst, een terugblik op de vorige evaluatie, individuele gesprekken, een workshop, een gezamenlijke discussie. De insteek en focus verschilt per evaluatie. U kunt bijvoorbeeld focussen  op:

  • het team, met aandachtspunten als: persoonlijke kwaliteiten, teamvorming, interne en externe samenwerking, bestuurlijke competenties, diversiteit en inclusie, verandervermogen en efficiëntie
  • de communicatie, met aandacht voor: het vergroten van het vermogen om effectief invloed uit te oefenen, constructief feedback leren geven en ontvangen en gesprekstechnieken
  • de besluitvorming, waarbij u meer inzicht krijgt in aspecten van het besluitvormingsproces, risicovoorkeuren van individuen, de impact hiervan op de collectieve besluitvorming en hoe dit de effectiviteit kan verbeteren

Aanpak

Omdat ieder pensioenfonds anders is, stellen wij de zelfevaluatie op maat samen. We doorlopen daarbij altijd de volgende stappen:

  • een voorbespreking met de voorzitter
  • inzet van verschillende methodieken, afhankelijk van uw doelstelling en situatie
  • een plenaire zelfevaluatiebijeenkomst met het complete team
  • verslaglegging van de uitkomsten inclusief vastlegging van concrete afspraken en verbeterpunten

Afhankelijk van de insteek van de zelfevaluatie wordt deze begeleid door verschillende ervaren procesbegeleiders. Zo begeleidt een ervaren coach met bestuurlijke achtergrond u bij inhoudelijke, bestuurlijke processen. En zorgt een organisatiepsycholoog voor een soepele begeleiding bij de zachte kanten van de samenwerking.

Afhankelijk van uw focus, levert de zelfevaluatie u verschillende nieuwe inzichten op.

U kunt:   

  • elkaars drijfveren leren kennen wat bijdraagt aan een hechter team
  • tot nieuwe inzichten komen over de manier van samenwerking en de groepsdynamiek
  • efficiënter leren omgaan met kwaliteiten en valkuilen
  • de drempel verlagen om elkaar aan te spreken op ineffectief gedrag
  • inzicht krijgen in de individuele en collectieve risicohouding en de implicaties daarvan
  • stil staan bij het functioneren, bij fouten en daar samen van leren

Door verdieping en reflectie komt u in de zelfevaluatie tot waardevolle inzichten in de factoren die het individuele en collectieve functioneren mede bepalen. Door de gemaakte afspraken en verbeterpunten vast te leggen kunnen deze effectief worden opgevolgd. Dit leidt tot optimaal functioneren van het bestuur, intern toezicht, belanghebbenden- of verantwoordingsorgaan.

advies

Meer informatie?

Wij gaan graag in gesprek om u verder te adviseren en voor u een voorstel voor een zelfevaluatie op maat samen te stellen. Neem contact op met onze adviseurs via info-spo@nyenrode.nl of T: 070 427 66 55 voor meer informatie.

Voorbeelden

Verschillende pensioenfondsen hebben behoefte aan verschillende vormen van zelfevaluatie. Een zelfevaluatie is daarom altijd maatwerk. Afhankelijk van uw doelstelling en situatie gebruiken we een combinatie van verschillende methodieken.

Risk Personality Scan

Bij een zelfevaluatie met focus op de besluitvorming is een voorbeeld van één van de methodieken die we inzetten de Risk Personality Scan. Deze zelfevaluatietool voor besturen brengt de risicoprofielen van bestuurders in kaart. En omdat besluiten in een bestuur niet individueel maar collectief tot stand komen, koppelen we de individuele ‘risk personality’ aan de invloed van groepsdynamiek. Een concrete case uit de eigen werkpraktijk dient als voorbeeld. Voor die specifieke situatie wordt in een workshop het gehele besluitvormingsproces tegen het licht gehouden. Met als resultaat een bestuur dat zo objectief en evenwichtig mogelijk risico’s afweegt en besluiten neemt.

Disc analyse

DISC® is een instrument dat diverse motivatoren van menselijk gedrag meet. Met de DISC® wordt de persoonlijke verdieping gezocht.  Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. Met een DISC® -analyse wordt inzichtelijk hoe mensen het beste uit elkaar kwaliteiten naar boven halen en optimaal kunnen samenwerken.

advies

Advies nodig?

Benieuwd welke opleiding of welk leertraject het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neemt u dan vrijblijvend contact op voor persoonlijk advies van onze ervaren opleidingadviseurs via onderstaande button. Of maak hier een afspraak voor een dag en tijdstip dat u uitkomt.